kosár

vedd fel velünk a kapcsolatot

kérdések, kérések, rendelések esetén
hívj minket vagy küldj e-mailt

+36 70 427 5113|+36 70 613 1141|info@iamart.hu

bemutatóterem és gyártás

manufaktúránk a Csepel Művek területén található a Varrógépgyár utcában, sétatávra a hévmegállótól és a 179-es buszmegállótól


beszerzési pontok

Geli Living and Home

1028 Budapest, Kővári u 1-7.
nyitva tartás:
hétfő - péntekig: 10-18 óráig
szombat: 10-14 óráig
email: info@gelibutor.hu
tel: 06 1 275 7779, 06 1 397 1057
web: gelibutor.hu
útvonaltervező

SIL DESIGN

1055 Budapest, Falk Miksa u. 3.
nyitva tartás:
hétfő - péntekig: 10-18 óráig
szombat: 10-14 óráig
email: sildesign@sil.hu
tel: 06 1 269 0123
web: sil.hu
útvonaltervező


CEMENTLAP LERAKÁSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ

Annak érdekében, hogy cementlapjainkban sokáig öröme teljen, olvassa el figyelmesen tájékoztatónkat, kérjük, hogy tartsa és tartassa be az ebben foglaltakat, kérdés esetén pedig keressen elérhetőségeink egyikén.

1. Előkészületek
Kérjük, hogy a megvásárolt lapokat átvétel után két héten belül feltétlenül nézzék át, és ha bármilyen probléma van (sérülés, jelentős színeltérés, stb), azt előre kell jelezni részünkre, mert lerakás után a beépített, lerakott, megvágott lapok árát már nem tudjuk visszatéríteni!
Mivel minden lap kézzel készül, a lapok között színben kis eltérések lehetnek, ezért a színeltérések foltszerűen jelentkező hatásának elkerülése érdekében a lapokat különböző dobozokból válogatva, keverten rakjuk le!
Csak teljesen száraz, megfelelően szigetelt és vízszintes aljzatra burkoljunk!
Az építkezés során lehetőség szerint a burkolás az utolsó fázisok egyike legyen, és a munkálatok során védjük fóliával vagy papírral a már leburkolt felületet.
Bonyolultabb szőnyeg minták lerakásánál érdemes a helyiség középről indulni a szélek felé. Patchwork mintánál javasoljuk hogy előre határozzuk meg a lapok sorrendjét.

2. Lerakás
Flexibilis, lehetőleg szálerősített csemperagasztót használjuk.
A lapokat normál metódussal rakjuk: a száraz és tiszta lapokat és a burkolási felületet is kenjük be egyenletesen, 8 mm fogazatú glettvasssal. Figyeljünk arra, hogy ne maradjanak légbuborékok a lapok alatt, mert ez a későbbiekben saroktöréseket és repedéseket okozhat.
A vízszintezést kézzel, esetleg gumikalapáccsal végezzük, de kemény tárgyat semmiképpen ne használjunk.
2 mm-es fugatávolságot hagyjunk. Az ennél nagyobb fugatávolság széthúzza a mintát, az ennél kisebb pedig tapasztalataink szerint nem fugázható ki tökéletesen.
Ha vágni kell, gyémánttárcsás vizesvágót használjunk, a cementlapok betonfúróval fúrhatók is, és gérbe is vághatók. A ragasztó száradási idejét a gyártó használati utasításai alapján tartsuk be, ez minimum 24 óra.

3. Impregnálás
A cementlapok porózus felületűek, ezért feltétlenül impregnálni kell őket, az impregnáló anyag mindig kapható bemutatótermünkben.
Nagyon fontos: csak teljesen száraz, pormentes és tiszta felületet impregnáljunk!
Minden szennyeződés, ami impregnálás előtt a felületen volt, az impregnáló anyaggal szinte bele fog égni a felületbe, és ennek eltávolítása bonyolult és időigényes feladat, ezt mindenképp kerüljük el.
Mielőtt a teljes felületen elkezdődne a munka, egy lapon érdemes tesztelni az impregnáló anyag felszívódását. Az impregnáló anyagot teddy hengerrel (esetleg ecsettel), egyenletesen vigyük fel a felületre.
Figyeljünk arra, hogy a fugarésekbe lehetőleg ne, vagy csak kevés impregnáló anyag kerüljön, mert ez a fugázóanyag tapadását csökkenti.
Amennyiben a lapok falra kerülnek, célszerű még leragasztás előtt, vízszintes felületen impregnálnunk, hogy az impregnálóanyag folyásmentesen és egyenletesen szívódjon fel.
Addig impregnáljunk, amíg a lapok felveszik az impregnáló szert, a felesleget pedig töröljük le, ne hagyjunk cseppeket és foltokat a felületen. Közvetlenül az impregnálás után a leburkolt helyiséget lehetőleg hermetikusan zárjuk be a száradás 1–2 napos idejére.
Az impregnálás hatékonyságát mindenképpen teszteljük le: a ráöntött víznek a lapok felületén szinte higanycseppként kell megmaradniuk, nem hagyhatnak foltot és nem szivároghatnak be a felületbe.
Fugázás és takarítás után a tiszta, száraz felületet érdemes az impregnáló anyaggal még egyszer lekezelni.

4. Fugázás
Fugázni csak a már leimpregnált, teljesen száraz és tiszta felületet javasoljuk, az impregnálás után minimum 24 óra elteltével.
Csak világos (fehér, törtfehér, világos szürke) színű flexibilis fugázót használjunk, mert a színezett és sötétszínű fugázókban lévő pigmentek foltossá tehetik a cementlapokat, ezeket mindenképpen kerüljük.
Epoxi fugát semmiképpen ne használjunk, mert annak eltávolítása csak savas anyagokkal lehetséges.
Egyszerre csak kis, maximum 2–3 m2-es felületen fugázzunk, ne "húzzuk be" a teljes felületet, mint a kerámia és gres lapok burkolása esetében!
A felesleges fugázó anyagot és bármilyen szennyeződést nedves ronggyal azonnal töröljük vissza, semmiképpen ne hagyjuk sokáig a lapokon. A vizet sűrűn cseréljük, a felületet fugával szennyezett vízzel ne mossuk!

5. Vaxolás
A vaxolás egy opcionális felületkezelési lehetőség befejező lépésként, az impregnálás után: a lapok felülete simább lesz, így könnyebben takaríthatók, és a vax ad egy plusz felületi védelmet is. Előszobákban, konyhapadlóra és konyhafalra feltétlen javasoljuk a vaxolást is.
Bemutatótermünkben megtekinthető az impregnált + vaxolt és a csak impregnált felület is. A vaxolt felület nem marad teljesen matt, enyhe selyemfénye lesz.
A vaxolást a tiszta, száraz, kifugázott, leimpregnált felületen kezdjük el. Tiszta, lehetőleg fehér puha ronggyal, körkörös mozdulatokkal, egyenletes mennyiségben vigyük fel az anyagot a felületre, mintha autót políroznánk. Egyszerre csak kis, maximum 8–10 lapos felületen dolgozzunk.
A vax száradási ideje minimum 1, ideális esetben 2–3 nap.

6. Takarítás, ápolás
Takarításhoz és esetleges folteltávolításhoz javasoljuk a bemutatótermünkben mindig kapható Marrakesh Cementlap Cleaner tisztítószert. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, csak lúgos és semleges kémhatású takarítószerekkel tisztítsuk a felületet: legjobb a hagyományos mosószappanos felmosóvíz, Domestos, Cif, mosószóda, stb.
Savas takarítószereket (vízkőoldók, ecet, stb) semmiképpen ne használjunk, mert ezek megmarhatják a felületet.
A vízkő lerakódást érdemes megelőzni azzal, hogy időközönként mechanikailag letöröljük a felületről.
Maró és savas anyagokat (vörösbor, kávé, borecet, mustár, cékla- és bogyós gyümölcsök leve, salátaöntet, narancslé, stb) ne hagyjunk sokáig a felületen, mert az impregnálás csak ideig-óráig véd ezek ellen, egy idő után ezek az agresszív anyagok foltot hagyhatnak a felületen.
A cementlapok nagyon tartós burkolatok, a mindennapokkal járó mechanikai hatásokat jól bírják és kifejezetten szépen öregszenek, patinásodnak, de a nehéz, hegyes, éles tárgyak okozta ütések repedéseket, karcolásokat okozhatnak, ezeket érdemes megelőzni.
Az impregnálást érdemes 4–5 évente felfrissíteni, erre utaló jel, ha a felmosásnál a felület láthatóan szívja a vizet. Nagy forgalmú helyeken (éttermek, kávézók, közintézmények), ahol naponta többször is felmossák a padlót, ez az időtartam ennél kevesebb is lehet.
A vaxolás tartóssága is nagyban függ a használattól, tapasztalataink szerint pár évente érdemes átkenni újra a felületet.

minimum rendelhető mennyiség

készletről történő vásárlás esetén a minimum megrendelés egy teljes karton, amely 15 lapot tartalmaz, ez 0.6 m2. a minimum gyártási megrendelés 4 karton - kollekcióban lévő minták és színek esetén. egyedi minta és színkombinációk esetén a minimum rendelési mennyiség 5 karton.

rendelés leadása

termékeinkre weblapunkon keresztül és bemutatótermünkben tudtok megrendelést leadni.

szükséges előleg

a megrendelést azonnal aktiváljuk, amint az 50% előleget megkapjuk.

fizetési lehetőségek

átutalással és a helyszínen készpénzben tudjátok termékeink vételárát kiegyenlíteni mind az előleg, mind az átadás során.

visszaigazolás

a megrendeléseket 1 munkanapon belül visszaigazoljuk.

kiszállítás

a megrendelt tételek a vételár fennmaradó 50%-ának kiegyenlítése után vehetők át telephelyünkön, illetve kerülnek kiszállításra. termékeink ára a budapesti telephelyen történő átvételre értendő. kérésre kiszállítjuk a termékeket, melynek költségeit a Vevő fedezi.

mikor kapom kézhez a terméket?

a budapesti telephelyen készleten lévő termékek személyes átvétele esetén akár aznap, nyitvatartás függvényében. termékekből választott minta, színösszetétel megrendelésekor egyedileg meghatározott időpontban, gyártókapacitásunk függvényében, akár 2-3 hét alatt. egyedi minta és színek megrendelése megbeszélés tárgyát képezi, a tervezési folyamat és a gyártási kapacitásunk függvényében.

lapok tárolása, rakodása

átvétel után fokozottan ügyeljetek, mert a nem megfelelő tárolási, rakodási tevékenység folyamán a lapok sérülhetnek. az átadás után történt sérülésekre a garanciális feltételek nem vonatkoznak.

csomagolás

egy 20x20 cm-es mozaiklap tömege 1.35 kg. egy papírkartonba 15 lapot csomagolunk, melynek bruttó össztömege kb.: 20.5 kg. a karton méretei 265x207x212 mm.

felületkezelés

a cementlapok időtállóságának és patinájának megőrzése érdekében több felületkezelési módszert is ajánlunk. az impregnáló anyagon túl – víz elleni védelem - ajánlunk színmélyítő folyadékot valamint vaxot, mely fényessé és mélyebbé is teszi a színeket. az általunk javasolt impregnáló, színmélyitő anyagok a lapok természetesen matt felületét megtartják.

impregnálás, színmélyítés

fürdőszobában, teraszokon, vizes környezetben a lapok esztétikai értékének megóvása érdekében javasoljuk a felületet imregnálni. vásárláskor szívesen ajánlunk impregnáló anyagokat.

fontos, hogy a lerakást követően teljesen tiszta és száraz felületen végezzétek el az impregnálást. az idő előtt kezelt terméken nedvességfoltok tűnhetnek elő. a termékben lévő és beszivárgó nedvesség gátolja az alkalmazott felületkezelő termékek hatékonyságát.

az impregnáló szerek használata egyszerű, az eljárás otthon bárki által elvégezhető ecsettel és teddy hengerrel.

fuga nélküli lerakás esetén a lerakott felületet mossátok át fel fugaszivaccsal és hagyjátok megszáradni a lapokat. a tiszta és száraz felület eléréséhez puha, száraz rongyot ajánlunk, ügyeljetek, hogy a rongyra tapadt kőszemcsék ne karcolják meg a lapokat. a tiszta felületet két lépésben javasolt impregnálni:
    - először a lapok szélét ecsettel,
    - majd rövid szőrű teddy hengerrel a teljes felületet.

egyszerre 3-4m2 kezelését javasoljuk elvégezni.

ha fugával kerülnek lerakásra a lapok, ott a fugázás előtt javasolt az impregnálás, figyelve, hogy az impregnáló szer ne follyon a résekbe nagy mennyiségben.

a folyamat itt is a lerakott felület felmosásával kezdődik fugaszivaccsal és hagyjátok megszáradni a lapokat. a tiszta és száraz felület eléréséhez puha, száraz rongyot ajánlunk, ügyeljetek, hogy a rongyra tapadt kőszemcsék ne karcolják meg a lapokat. tiszta felületet szabad csak impregnálni. minden szennyeződés amire rákenjük az impregnálót benne marad a lapban. utolsó művelet a fugázás, egyszerre kis felületeken, hogy a fuga ne fogja be a lapokat.

az általunk javasolt impregnáló szer víz szerű anyag, nem változtatja a lapok színét, nem hagy foltot, a kő nagyon hamar beissza.

vaxolás

az általunk ajánlott vax (cipőpasztához hasonlít a legjobban) kiváló minőségű, viaszokat és paraffinokat tartalmazó szer. fénylő felületet biztosít és szükség esetén könnyen felújítható. gyorsan szárad.

a vaxot szobahőmérsékleten puha ronggyal / szivaccsal kell felvinni körkörös mozdulatokkal. a dörzsöléskor keletkező hő segíti az anyagot mélyebbre és egyenletesebben eljuttatni a felületre. egyszerre 8-10 lapnyi felületet kezeljetek, hogy az anyag ne dermedjen meg a felhordás előtt. ha már nem vesz fel több anyagot a lap, a maradékot töröljétek le.

a polírozást tiszta, puha ronggyal végezzétek, nagyobb felület esetében gépi polírozás gyorsítja a folyamatot.

tisztítás

a cementlapok tisztitása során nagyon fontos a savas tisztítószerek kerülése, mert ezek kárt tehetnek a lapokban. ilyen savas a háztartásokban leggyakraban használt általános tisztítószerek zöme, mint például a domestos.

a tisztításhoz olyan ph semleges kőtisztító szappant ajánlunk, mely anyagösszetételének köszönhetően tartósabbá teszi az impregnálást, akár 4-5 évenként is elegendő a köveket impregnálni, az amúgy javasolt 1-2 éves ismétlési ciklushoz képest. Rendszeres használata megvédi a követ, megőrzi annak struktúráját és színét.

a nedves cementlap tisztítás során a cementlapok felületén megjelenő foltosodás természetes folyamat, a nedvességfoltok pár nap alatt eltűnnek. a lapok színétől elütő, erős szennyeződéseket (vörösbor-, pörkölt foltokat) ajánlatos hamar feltörölni.

kültéri és beltéri alkalmazás

termékeink vizes, fagynak kitett környezetben, konyhában, fürdőszobában, teraszokon és beltéri burkolatként is felhasználhatók. egyedi cementlapjaink megfelelnek a - beltérinél szigorúbb - kültéri EU-s és ezzel megegyező magyar szabványnak is.

alkalmazás vizes helyiségben

a kültéri szabványnak megfelelő mértékben víz- és időjárásállóak a lapok. ugyanakkor ajánlott vizes környezetben impregnálni a lapokat a lerakás során. impregnálószert szívesen ajánlunk a vásárláskor.

alkalmazás padlófűtéssel

igen, a lapok padlófűtéses helyiségbe is lerakhatók. a 16 mm-es lapok lassabban melegszenek fel, ugyanakkor lassabban is hűlnek ki.

méretek

a lapok szélessége és hossza 200x200mm. a lapok vastagsága 16 mm, ami vastagabb a kereskedelmi forgalomban kapható csempék többségénél.

garancia

lapjainkra a törvényben foglalt garanciális feltételek érvényesek. e régi budapesti bérházakban lerakott mozaiklapok néhol több mint 100 évesek, de máig esztétikus a mintájuk és ellátják feladatukat. 100-150 éves élettartamot biztosítunk szakszerű lerakás és rendeltetésszerű használat mellett.